Op de racefiets zie je veel mensen resoluut voor klikpedalen kiezen, maar op de mountainbike ligt dit toch net even iets anders. Wat zijn de oorzaken hiervan en wat zijn de voordelen van klikpedalen op je MTB? WorldofMen zoekt het voor je uit.

Waarom kiezen veel mensen voor geen klikpedalen op hun MTB?

De meest voorkomende reden is ongetwijfeld vallen. Mensen die niet gewend zijn aan klikpedalen, zien in deze optie op de trappers een extra obstakel om te vallen. Want laten we wel zo eerlijk zijn; vallen hoort toch wel een beetje bij mountainbiken. Constant over paadjes, boswegen, langs bomen en trails/tracks rijden zorgt nu eenmaal voor meer risico dan het rijden over een glad fietspad.

Toch is er geen verband te zien in het gebruik van klikpedalen en vallen. Sterker nog, op de mountainbike zorgen klikpedalen juist voor een extra veiligheidsriem. Op al die moeilijke paadjes schiet je voet namelijk wel eens van de trapper af, iets wat met een klikpedaal niet zomaar kan gebeuren. Enkel aan het begin is het gebruik van klikpedalen even wennen, maar gewenning is een snel proces.

mountainbike klikpedaal

Wat zijn de voordelen van klikpedalen op je MTB?

Naast het verminderde risico op vallen zijn er nog enkele sterke voordelen voor klikpedalen, te weten:

  • Je voelt je een stuk zekerder op de fiets en kan daardoor sneller door de bochten
  • Je gebruikt je kracht efficiënter doordat je met je voet niet van je padel af kan glijden
  • Fietsschoenen zijn vaak aerodynamischer en beter bestand tegen water/kou dan normale gympen
  • Je klikt heel makkelijk uit je pedaal en bij een (eventuele) val is het ook niet zo dat je vast komt te zitten
  • Je gewone (sport)schoenen kun je voor andere doeleinden gebruiken en worden niet vies door het mountainbiken

klikpedalen

Waar op letten?

Overtuigd van het gebruik van een klikpedaal? Dat verbaast ons niet. Wel zijn er nog enkele dingen waar je op moet letten als je de eerste keer je klikschoenen aandoet, want je komt niet zo makkelijk uit je pedaal als je gewend bent.

Het kan helpen om eerst een paar keer in en uit te klikken, zodat je gewend raakt aan het gebeuren. Daarnaast is het aan te raden om de eerste 1 á 2 keer een makkelijkere mountainbike-route te pakken, zodat je op je gemak kunt wennen aan je pedalen zonder op de limiet te hoeven rijden. Veel klikplezier!

Lees hier meer mannenblogs van WorldOfMen!